Sunpine Stäng

SunPine matchar UEFA:s bidrag till Piteå IF

Pressmeddelande |2018-10-28

Segern kan bli en förlust, Champions League är en ekonomisk utmaning för Piteå IF. Nu matchar sponsorn SunPine UEFA:s bidrag – ger klubben 250 000 kr i extra stöd.
– Vi gör det för att verkligheten är orimlig, säger Magnus Edin, vd, SunPine.

Piteå IF har tack vare vinst i damallsvenskan kvalificerat sig för spel i UEFA Champions League nästa år. Sportsligt är det en enorm framgång men ekonomiskt innebär det ett risktagande.

– Vi har bestämt oss för att matcha UEFA:s bidrag med 250 000 kronor för att hjälpa Piteå IF att ha råd att spela Champions League. Vi gör det för att verkligheten är orimlig. Och vi hoppas fler företag gör samma sak. Vi ska göra vad vi kan för att Piteå Ifs seger inte blir en förlust.

Om Malmö FF hade kvalificerat sig för gruppspel i Champions League hade klubben fått ett ekonomiskt tillskott från UEFA på 221 miljoner kronor. Motsvarande siffra för ett damfotbollslag är 250.000 kr.

221 miljoner är mer än 250 000. Orimligt mycket mer.

Lika illa blir det om vi tittar på landslagen. När en manlig spelare tas ut till landslagsspel innebär det en ersättning till klubben på 72 000 kronor per dag. För en damspelare utgår exakt 0 kronor per dag. Ändå hävdar såväl UEFA som FIFA att de ”investerar i damfotboll”.

Deltagande i UEFA Champions League kan i värsta fall bli en ekonomisk belastning för Piteå IF. Om föreningen i en sextondelsfinal lottas t.ex. mot ett lag från Ryssland eller Ukraina blir kostnaden i storleksordningen 250.000-300.000 kr vilket ska jämföras med bidraget från UEFA på 250.000 kr. För att gå med vinst behöver Piteå IF nå semifinal i Champions League.

– Vi på Sunpine har sedan länge och på olika sätt stöttat damidrott och kvinnliga idrottsutövare. Därför har vi beslutat att inför Champions League bidra med lika mycket som UEFA gör. Sunpine kommer därför att ge ett bidrag till Piteå IF på 250.000 kr, säger Sunpines VD Magnus Edin. Och vi hoppas att andra också vill bidra för att åtminstone lite grann rätta till de orättvisa och ojämlika villkoren inom fotbollen.

Högupplösta bilder:

SunPines världsledande bioraffinaderi på Haraholmen i Piteå.

SunPines vd Magnus Edin ihop med några av Piteå IF:s guldhjältar.

 mer information:
Magnus Edin, vd, SunPine: 070-320 24 69

Om SunPine:
SunPine är världsledande vad gäller framställning av andra generationens förnyelsebara drivmedel. Råvaran är en restprodukt från pappers- och massatillverkning. Råtalldiesel från SunPine blandas in i Preems produkt Evolution Diesel. SunPine tillverkar 100 miljoner liter talldiesel per år som reducerar 250 000 ton koldioxid, vilket motsvarar utsläppen från 157 672 dieselbilar. SunPine omsätter 1,2 miljarder SEK. SunPine ägs av Kiram, Preem, Sveaskog, Södra och Lawter.