Fredik_Lernstål02_1920x730

Fredrik Lernstål, Stoppledare

”Det finns en känsla av att ingenting är omöjligt”

För drygt två år sedan tog stoppledaren Fredrik Lernstål steget till SunPine.
– SunPine är ju hållbarhet, och det är en av anledningarna till att jag ville börja här, säger han.

Kan du berätta lite kort om vad det är du gör på SunPine?
– Jag är stoppledare. En gång per år stänger vi ner fabriken för att genomföra underhåll, service och inspektioner som inte går att göra under drift. Mitt jobb som stoppledare innebär att jag arbetar med koordinering och förberedelser inför stoppet. För när stoppet drar igång ska allting bara rulla på, säger Fredrik Lernstål.

Vad är det med ditt jobb på SunPine som motiverar dig?
Att det är ett litet företag som växer. Alla är väldigt nära besluten, det finns en stark känsla av att vara delaktig. Det är kul att åka hit, det känns som att jag gör nytta, säger han och fortsätter:
Vi tillverkar förnyelsebara produkter som exempelvis grön diesel. Det är en unik process, vår anläggning är den enda i sitt slag i världen, och dessutom expanderar vi, och att få vara med på den resan är jättekul! Känslan här är att ingenting är omöjligt, att allting går att lösa. Och den känslan gör ju att man själv blir extra motiverad.

 

Hur skulle du beskriva arbetsmiljön?
– Vi arbetar i väldigt nya lokaler, och för mig som sitter mycket inne på kontoret så är det toppen! För alla som jobbar på den här anläggningen så är säkerheten A och O. Allmänt, oavsett var du jobbar, tycker jag att vi har en bra arbetsmiljö.

Och stämningen mellan kollegorna, hur är den?
– Det är en go stämning här. Det är öppet, alla frågor är välkomna. Ingen håller någonting för sig själv, alla vill dela med sig och hjälpa varandra. Jag tror det beror på att det är ett ungt företag. Man har inte kört fast i gamla hjulspår.

Om någon var nyfiken att börja jobba på SunPine och frågade dig hur det var, vad skulle du säga då?
– För mig, som inte varit här så länge, så är SunPine hållbarhet. Vi hjälper till att göra det lite bättre genom att framställa förnyelsebara alternativ till fossila bränslen. Det var en av anledningarna till att jag ville börja jobba här. Det är skönt att känna att jag gör något. Och om någon får möjligheten att börja på SunPine så tycker jag att han eller hon ska göra det, säger Fredrik Lernstål.